Skuggabaldur

Skuggabaldur

Om Baldur, Oliver och Frasse

Här berättar jag om våra hästar och hur vi kommit i kontakt med PNH och börjat hantera och träna dem enligt det.

Påskledigt

OlíverPosted by Jessica Pietsch 2008-03-31 10:35:19

Måndag 2008-03-31:

På skärtorsdagen var vi ju som sagt i ridhuset och busade, fredag och lördag gick åt till att hämta & lämna badtunna, bada i densamma och ha trevliga middagar med släkt och vänner. Hästerna tyckte nog vi var MINST helknäppa som vi for och tjoade om hur kallt det var..

På söndagen tog Richard och jag en ridtur i fina soliga senvintervädret, underlaget var perfekt och Richard passade på att träna transitions och travade ikapp. Det gick superbra, även om det var lite skumpigt. baldur är lugn och fin som vanligt, när vi vände och skulle gå hemåt fick han testa att gå först, men då blev det lite mer energi än som verkade lämpligt, så då fick Skuggi gå först.
Baldur är verkligen duktig, även om han blir pigg så är han ju helt kontrollerbar och blir inge spattig om han inte får springa smiley

I måndags kom Susanne och så for vi till ridhuset så försökte jag förklara lite PNH, och så fick hon testa på Skuggi. Det gick faktiskt jättebra tillslut smiley
Jag red lite på Baldur, tränade att svänga och transitions. Han gick jättefint och kunde också flytta rumpan lite på böjt spår. Kul att rida honom ibland, var ett tag sedan sist.

I onsdags fick vi besök av en tjej som kanske vill vara medrytare hos oss. Vi for till ridhuset, tyvärr var det folk där så då kunde vi inte släppa killarna och låta dem busa som vi brukar. Men det gick bra ändå. Christelle fick lära sig lite basic-hantering hur vi gör med våra hästar, hon är intresserad att lära sig och efter att ha grejat lite med Skuggi gick det jättebra smiley Kul att smitta av sig PNH på fler! smiley Hon fick testa att rida lite också och det gick bara fint. Vi får hoppas hon vill fortsätta att hjälpa oss med hästarna, det kan vara skönt med lite hjälp ibland faktiskt.

I lördags var det trist väder och Richard var iväg på övning. Tänkte tillbringa större delen av dagen i morgon rock i soffan med en bok, men sedan kom grannen och berättade att de samlat ihop den lilla skäcken utanför hagen och lagat staketet smiley det hade visst gått bra, de hade haft svårt att leda in honom förståss men med lite puff i baken hade det gått smiley Kanske har Baldur trängt ut honom, men strax efteråt var han på staketet igen på samma ställe, nu fastande han bara lite med benet och förhoppningsvis fick han lite ström i sig så han låter bli det sedan. Lilla skruttis smiley

I går for vi till ridhuset på fm och hade turen att få vara själva. Hästarna tog igen från sist och busade i 45 (!) smiley minuter, de ville INTE bli fångade, så det var ju bara att låta dem busa... Toksvettiga var de när de var klara, men de får ju en jäkla träning av det där, tycker nog att vi börjar få ordning på hängmagarna nu.. är nog en kombination av lucern och bra träning.
Jag och Skuggi lyckades ÄNTLIGEN att få till kort trav!! smileysmiley (ja.. jag har haft honom i 6 år...) Jag har ju gjort helt fel hela tiden! Jag kan ju inte halvstå sådär framåt, då hamnar han ju på bogarna och kan bara stor-trava... Nu satt jag på min balance-point, och SE, han kan trava smileysmiley
Vi travade och travade och det var huuuur bra som helst! Nu ska han bara få lite styrka i den här formen, så han orkar svänga också smiley så vi kan få till en bättre volt någon gång. Suuuperglad var jag!

Richard var väl liiite mindre nöjd.. smiley Efter lite fina rumpflyttningar osv skulle de trava lite, rakt mot mig och Skuggi. Baldur föreslog väl galopp, Richard tyckte väl "let´s not.." och då blev det lite sprall och ett par bocksprång som skickade av min stackars man smiley Här ser man nackdelen med det fina hårda underlaget i ridhuset... inge skönt å landa på..
Jaja, så nu har vi sett den första bockningen. Det var inga vilda tag, tror att han kanske började bocka för att Richard tappade balansen när det blev galopp, han har ju inte så bra koll på kroppen ännu. Det gick bra iaf med min sötnos, och Baldur stannade upp direkt och vände sig om typ "hängde du inte med på DET DÄR??" smiley
Skönt med coola hästar smiley

  • Comments(1)//skuggabaldur.equisoft.se/#post43

Ensamma hemma

OlíverPosted by Jessica Pietsch 2008-03-20 20:25:01
2008-03-20, Torsdag:

Under veckan har Olivers sår hållit sig fint, jag ger calendula och håller koll bara. Ingen feber och han verkar tvätta rent det själv då och då. Nu får jag också ta mer på benet, det gjorde nog hemskt ont från början...

Igår for vi till ridhuset och tränade med Skuggi och Baldur.
Hade tänkt bara ta Skuggi, men i söndags när vi tog ut honom blev det sånt liv att jag tänkte att det nog var lugnast att ta båda gubbarna.
Och det var det också. Småttingarna fick vara instängda i lösdriften och de gnäggade bara ett par gånger och sedan ställde de sig för att äta.
Det är förresten typ det enda de gör smiley äter och bajsar smiley
Sokki blir mer och mer som en liten tanker smiley så nu är det dags att börja träna!

I ridhuset hade vi kul, tränade en hel del liberty med Skuggi vilket han ju gillar, sedan provade vi vår nya USA-repgrimma som var SUPERBRA och fin! Tränade mycket på att flytta baken, mot slutet fick vi faktiskt till det även i trav.
Det är en utmaning att träna Skuggi på ridbana, man måste hela tiden hitta på nya saker, men då går det också fantastiskt bra :)
Tränade också på hans ansvar att hålla traven när jag bett om det. Stoppade honom då innan han själv ville, så fick han stanna, backa ett steg, vila och sedan fram igen. Efter lite sånt i båda varven ville han gärna trava på sedan, och då kunde vi träna att flytta baken även i trav.

Richard tränade falling-leaf och den andra som är lika fast åt andra hållet, lite sideways, squeeze över hinder och start och stopp. Det gick bra och efteråt stod Baldur så still och nöjd medan Richard tittade på mig och Skuggi.

Medan jag verkade Baldurs hovar sedan, så gav sig Skuggi ut i ridhuset på egen hand. Han är SÅ himla rolig, för då går han runt med bestämda steg och provar de olika hinder vi jobbat med osv. Det är himla kul att titta på honom i smyg, det ser ut som om han tränar smiley
När Baldurs fötter var klara började vi plocka ihop hindren, och efter att ha gjort oss sällskap ett tag så började Skuggi jogga runt i ridhuset. Baldur hängde på såklart och trodde det var bus som det brukar vara, men nej. Skuggi skulle jogga, något bus var inte tillåtet smiley Ibland undrar jag verkligen vad som rör sig innanför den där mörka pannan smiley

Förresten har det hänt något ganska skojjigt några kvällar i rad... Jag brukar stänga lösdriften så jag får mocka ifred, och sedan ska fölen stängas in innerst, och så får alla sin mat.
Medan jag har mockat så har Skuggi och Baldur hängt utanför öppningen eftersom de vet att det är matdags. När jag börjat bli klar har jag liksom tänkt för mig själv, att "skuggi kan du inte hämta småttingarna istället så jag slipper strula med er och hämta dem?"
Så har jag vänt mig om och plötsligt har Skuggi jagat bort Baldur och hämtat Oliver och Sokki som står utanför! smiley
Och när jag öppnat för att släppa in dem har Skuggi stått kvar medan han puttat in pojkarna och hindrat Baldur för att gå fram! Helsjukt.
När sedan pojkarna varit instängda så har Skuggi gått in och då får Baldur komma också.

Alltså... ibland undrar man... om man e hästviskare smiley

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post42

Helguppdatering

OlíverPosted by Jessica Pietsch 2008-03-17 08:54:17

2008-03-17 Måndag:

Under fredagseftermiddagen/kvällen hade nog Oliver och Baldur lite extra partytajm vilket resulterade i två ganska rejält blödande sår på Olivers högra framben smiley

Såklart tyckte han att jag var otrevlig som ville tvätta och greja på nått som gjorde så ont... vi försökte tvätta så gott det gick, men det var svårt att få kolla ordentligt hur det såg ut. Vi valde att avvakta till nästa dag för att se om vi fick kolla lite mera då, han var ju inte halt och det blödde inte längre.
På lördag morgon fick vi fortfarande inte undersöka ordentligt, så vi ringde efter veterinären som fick komma och ge lugnande. Hon konstaterade att inget av såren var särskilt otäckt, han fick lite pencillinsalva och bandage. Skönt att få undersöka ordentligt.
Han var supersnäll när hon stack honom IV och även var Sokki duktig som väntade utanför utan att klaga alls smiley
Temp 38 när veterinären for, 39,1 på lördagkvällen. Vi höll tummarna och avvaktade till söndag morgon.
Småttingarna fick sedan stanna inne i sin box till på söndagen.

Istället för att åka och sälja på Gustur-tävlingen så tog jag mig en tur till höbonden och hämtade lite halm att stö med i lösdriften, spånet blir så äckligt när det är fuktigt ute. Dessutom är det ganska mycket grönt i hans halm och det brukar hästarna gilla.

På söndag morgon kollade vi Olivers sår, det såg fint ut, så vi tog av bandaget och lät dem gå ut till de andra. Fortfarande är han inte halt, lite svullen bara. Tog tempen också och då var han nere på 37,6 så vi avvaktar vidare, vill helst inte ge pencillin ju.
Sokki blev helgalet glad att få komma ut och sprallade runt som en kalv på grönbete smiley Oliver ser fortfarande inte halt ut.

Sedan fick vi en hel massa besök, bland annat av en liten Maja på 3 år som jag tror charmade alla hästarna på gården smiley
Vi tog först in småttingarna och borstade dem och kollade hovarna. Maja gullade med Oliver, kramade benen, pussade på mulen och grejade. Oliver stod heeelt stilla och lät sig pussas på, han snusade sååå försiktigt på henne och var hur gullig som helst. Han betedde sig som en gammal farbror och ingen 2-årig unghingst smiley Det blir en fin barnhäst det där. Maja kutade också omkring i foderbordet och slamrade men varken Oliver eller Sokki höjde ens på ögonbrynet, de är bara SÅ coola!

Sedan fick Skuggi komma in och ta hand om ponnyridningen. Han fick också en benkram av Maja och ett "Jag ääälskar dig" smiley
Ungar är ju för gulliga smiley
Som Skuggi älskar barn gick han sedan så fint med Maja trots att resten av gänget blev lite rightbrained när flockledaren drog...

På söndagskvällen fick småttingarna vara inne en stund och äta och vila. Sokki åt duktigt upp alla pulver han fått av matte, och det gjorde faktiskt de andra med. Sent på kvällen gick jag ner för att släppa ihop dem igen, men de låg utspridda överallt och sov, så jag kunde inte öppna grinden smiley Jag öppnade lilla grindhålet bara, så småttingarna kunde gå ut sedan om de ville. Oliver hade fortfarande ingen feber och benet såg fint ut.
Jag kan faktiskt tempa honom helt lös, jag bara kliar lite i svansen så står han som en staty smiley

Nu på morgonen var de alla ute och käkade upp resterna av höet, det känns fint att vi lyckas lägga ut precis lagom så det räcker hela natten.
Olivers ben såg fortfarande fint ut, kanske lite såsigt på utsidan, ska tvätta det lite ikväll om han låter mig.

  • Comments(3)//skuggabaldur.equisoft.se/#post41

Gos och mys

OlíverPosted by Jessica Pietsch 2008-03-14 08:15:31

2008-03-14:

Igår kväll kom vi hem sent och jag gick direkt ut till hästarna. Richard stannade inne och försökte vårda sin förkylning lite.

Vi har några kvällar i rad haft lösdriften helöppen under uppsikt, för att kolla att inte småttingarna blir trängda där inne. Det har gått jättebra, så även igår.

Jag märker att Skuggi nu faktiskt tagit på sig ledarrollen och uppfostrar nu både småttingarna och Baldur. Jag undrar om inte Skuggi har satt Oliver högre i rang än Baldur nu faktiskt.. lite kul att se är det, hur de grejar på.
De umgås iaf utan problem i lösdriften, även om det är mat där.

Jag drog med mig skottkärran in i lösdriften och kom då på att jag inte vet om Sokki varit med om något sånt förut... Han reagerade iaf inte alls, han såg väl att de andra inte brydde sig. Vid något tillfälle stod han helt ivägen när jag mockade, så då sträckte jag mig över honom för att tömma grepen. Det var visst inge farligt det heller. (sedan pratade jag med Richard och då sa han att han ju mockat sådär tidigare i veckan, men då hade det inte varit några reaktioner heller.)
Det är verkligen härligt att de är så orädda.

Vid något tillfälle blev Baldur rädd utomhus och kom inkutande i lösdriften. Blev lite rörigt, men istället för att skälla på dem gav jag bara Skuggi en svärmorsblick "gå ut härifrån och ta ungarna med dig!".
Och då gjorde han det! smiley
Ganska coolt, åssa vart det inte jag som "jagade" ut dem, utan Skuggi. Mycket trevligt att jag börjat få så bra kontakt med honom smiley

Utanför hörde jag att Skuggi vallade omkring de andra en del, och precis när jag var klar med mockningen och ville ha in småttingarna, så tänkte jag: "nu kunde du väl komma in med ungarna igen"
Och då kom han med dem! smiley
Hehe, cool slump... Ja, så då var det bara att gå före Oliver in så hängde Sokki på som vanligt. Dock såg jag på dem att de helst inte vill bli ingstängda sådär nu. I början syntes det att det var skönt att vara ifred, men nu börjar de längta till de stora.
De fick iaf en massa mat och jag gick igenom alla fyra. Skuggis ben är fortfarande ganska svullet, ska se om jag kan börja rida honom i helgen. Annars är de hela och fina.
Oliver blev helt glansig i ögonen när jag krafsade igenom honom med naglarna, han slutade äta och la mulen mot min kind och stod bara med halvslutna ögon och njöööt! smiley Härliga gullgubben!
Jag fick ta på honom överallt, har hittills inte velat peta på intimställen innan det känts som att vi känner varann. Nu kliade jag överallt, konstaterade att han fortfarande har bara en kula, men jisses smiley inte kan det få plats en till sån där mellan småbena? smiley hehe..jaja allt var bara fint med Sokki också, men han är i akut behov av en kratta i pälsen. Ska ta mig en stund med honom ikväll så han är fin till på söndag.

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post40

Tillbaka från Norge

OlíverPosted by Jessica Pietsch 2008-03-13 17:35:55

2008-03-13:

Igår kväll kom jag tillbaka från Norge och efter att ha pussat lite på man och katter pilade jag ut till stallet såklart smiley

Vet inte om jag skrev något om att Oliver såg lite introverted ut första dagen när jag pysslade med dem. Han stod liksom väldigt still när jag borstade, inte spänd riktigt, men väldigt still. Sokki gnussade ju på och gonade som om han alltid känt mig smiley
Ja, han släppte på sig sedan och vi gosade osv.

Nu igår när jag kom ner så han helt klart misstänksam ut... som om han inte kom ihåg mig. Han beter sig inte skyggt, men han visar inte att han njuter när jag kliar honom och när jag gick fram till Sokki som låg ner så skulle han liksom gå med och skydda Sokki smiley

Lilla gullisen, han kom nog verkligen inte ihåg, jag fanns bara så kort där, och sedan har ju Richard tagit hand om dem när jag varit borta. Fick köra lite advance and retreat och gosa med Sokki, och så plötsligt släppte det och han ville gosa och bli kliad smiley Han känns som att han har lite mer integritet än Sokki, men det kanske är åldern. Sokki skulle jag kunna ha i jackfickan hela dagarna tror jag smiley

Passade på att träna lite backa för tryck på båda två. Oliver blev lite motsträvig först, såg lite sur/osäker ut och när jag släppt fick jag inte direkt smeka på nosryggen. Gosade och backade om vartannat några gånger och då släppte det också, han undrade väl vad jag höll på med plötsligt.
Sokki flyttar sig utan vidare.
De är båda härligt påflugna utan att vara påflugna smiley alltså, de vill gärna vara nära och fiffla och greja, de är inte skygga alls. Men samtidigt flyttade de sig så lätt för tryck, de bufflar inte alls.

Helt perfekta fölisar smiley

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post39

Måndag - vardag

OlíverPosted by Jessica Pietsch 2008-03-10 08:31:57

I morse hade någon krafsat i bädden och velat gå ut till de stora, gissar att det är Oliver... Han hade bråttom ut nu på morgonen.

De har ätit bra och allt lucern jag la i höet igår är borta, så nu ska de nog börja fylla på sig i kropparna smiley

Richard ska börja testa att ha lösdriften öppen en stund på kvällen för att se hur det går, gissar att det kan gå bra om man håller dem isär en stund på kvällen så de får käka sig lite för-mätta. Sedan tror jag säkert de kan gå ihop, särskilt när de får maten ute.

Idag åker jag motvilligt till norge ett par dagar, så nu blir det inte bloggat på ett tag :)

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post38

Dag två

OlíverPosted by Jessica Pietsch 2008-03-10 08:02:56

2008-03-09:

Igår kväll var småttingarna ju utmattade när vi ställde in dem i boxen, Oliver somnade stående nästan på en gång. Sokki den lilla gullisen försökte få en liten kvällssnutt smiley men det gick ju inte, han såg rätt besviken ut.. gjorde lite ont i hjärtat.. smiley

Nu på morgonen hade vi en liten mysig borststund där jag krattade igenom pälsarna på dem och Sokki var helt hääänförd smiley Han tyckte det var sååå härligt med piggborsten så han började klia Oliver som i sin tur erbjöd sig att klia mig... smiley men jag tackade nej...

Sedan var det dags att gå ut till de andra, Oliver var ivrig att komma ut till Baldur och de började direkt småbusa lite, men sedan var det nästen bara mat som gällde hela dagen.

Svärfar var här och snickrade och sågade, men ingen av småttingarna verkade tycka att det var otäckt med alla ljud, tänk vad coola de är!

Snickrandet tog tid så det blev sent innan de fick komma in och få kvällsmat. Snacka om ivrigt gäng som stod och väntade!

Småttingarna fick en hel del lucern på höet i foderbordet. Det visade sig ju att Sokki gott och väl når att käka där också smiley
De fick också lite blött lucern i en hink med några morötter, idag gick det bättre att käka sånt, nu när jag inte hade i så mycket kladd smiley

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post37

Fölleverans!!!

OlíverPosted by Jessica Pietsch 2008-03-09 15:19:42

2008-03-08:

Idag var det alltså dags för den stora fölleveransen!

Vid lunch skulle uppfödaren komma med transporten och kl 8 hade vi full snöstorm smiley
Vägen var igensnöad vid 10 så man såg inte var kanterna var... hjääälp!
Ringde grannen som inte var så sugen på att ploga mitt i snöstormen, men vad gör man? Vi kan ju inte låte transporten köra fast...
Precis när han gav sig ut för att ploga ändå upphörde snöandet som ett trollslag och det hann gott och väl bli plogat innan hästarna kom.

Vi gjorde om lite i lösdriften och städade ur den medan vi väntade, gud så sprallig man var! smiley

Så äntligen var det dags!

Blog ImageBlog Image

Såhär söta var underverken när de kom ut, otroligt lugna och fina, trots att Baldur och Skuggi uppvisade ganska höga energier... smiley

Blog Image

Vi hälsade lite på småkillarna innan jag ställde in Skuggi och sedan båda i ena halvan i lösdriften så de kunde få hälsa i lugn och ro.
Såhär såg det ut då de kom in:

Blog ImageBlog Image

Det gick lugnt och fint, kan inte fatta att småpojkarna var så coola! Sokki började typ äta direkt smiley och fortsatte med det.

Efter lite hälsningar fick de vara ifred inne ett tag och äta medan vi gjorde detsamma inne i huset. Sedan släppte vi ut dem i hagen. Vi stängde lösdriften efter smart tips från Eva, så de inte skulle springa in där och bli trängda.

Skuggi var ganska cool, hade ju redan träffat småpojkarna, och sååå sugen på att busa var han inte..

Blog Image

Oliver och Baldur fann varann direkt, a match made in heaven smiley

Blog Image

Här imiterar Oliver en tandlös tant.. smiley

Blog Image

Här var det faktiskt ganska nära att Oliver skulle tippat över, men han var lite snabb och smidig och redde upp läget..

Blog Image

Kolla galna hingsten.. vadå gullig fölis? smiley

Blog Image

Här är en som är gullig fölis iaf smiley han föltuggade och försökte hålla sig ur vägen och äta bara...

Blog Image

Blog Image

Men ibland fick Baldur korn på honom... Efter att Baldur terrat honom ett tag fick Sokki nog och saftade i ett par rejäla bakutsparkar i bogen på Baldur så det bara small smiley Sedan behöver han bara vifta på svansen så backade Baldur direkt.. smiley

Blog ImageBlog Image

Nog ser han lite ut som en älgkalv här? smiley

Blog Image

Sokki visar lite fin trav...

Blog ImageBlog Image

Den här huvudsvingen för benhugg verkar vara Baldur specialare, vi gissar att det nog är han som gjort sönder Skuggi x2 på frambenen... smiley Oliver var dock kvickare än Skuggi och undvek skickligt att bli biten smiley

Blog Image

Ibland kan Baldur vara söt och fråga lite gulligt om man vill leka...

Blog Image

Eeeehh... han ser ju smått gaaalen ut den där fölisen.. smileysmiley

Blog Image

Grabbar som kramas..

Blog Image

Attaaaack!!

Blog Image

Här fick Baldur in ett schysst nackgrepp smiley

Blog Image

Kolla vad gullig han är... smiley

Blog Image

Eller...? smiley

Blog ImageBlog Image

Kolla in Baldurs min på den här bilden.. heeelt obetalbar smiley

Blog Image

Inte så tokig trav väl? smiley

Blog Image

Va svettig man bli efter såhär mycket brottning.. och i djup tung snö dessutom...

Blog Image

Alla sötnosarna på samma bild... smiley

Blog Image

Efter en låååång dag av bus tog vi in småttingarna i lösdriften igen. De får sova inne några nätter, iaf såhär i början. Så de hinner vila och äta ordentligt.

Jag tog med lite sjukvårdsutrustning och gick igenom alla fyra, för jag tänkte efter en sån här dag är det väl ett och annat hål här och var..
Men icke, Oliver hade några gamla skorpor som gått upp, men annars var det inte ett enda mäske på dem!
Kan man inte fatta efter så jäkla våldsamt bus...

Jag gjorde iordning den vanliga blandningen med lucern, fiberplex och vitaminer... men se det visste inte Sokki om han gillade.. dumt av mig att blanda så mycket förståss, ska testa igen med lite enklare kost...

Vi kraschade i soffan tillsammans med lite tacos efter en lång men härlig dag!

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post36
Next »