Skuggabaldur

Skuggabaldur

Om Baldur, Oliver och Frasse

Här berättar jag om våra hästar och hur vi kommit i kontakt med PNH och börjat hantera och träna dem enligt det.

Frasse, Baldur och lite Gimli

Dagbok om hästarnaPosted by Jessica Pietsch 2012-12-08 16:51:29
Som sagt, vad dålig jag är på att uppdatera..

Efter lite flyttar fram och tillbaka är vi på Körlinge igen, där trivs vi bra.

Frasse växer så det knakar, och nu i sommar har han faktiskt börjat få lite kropp på de långa benen också ;)

Jag rider lite, vi har ridit ut några gånger, korta svängar. Brukar bli att jag rider ut och går hemåt, Frasse är tuff och knallar på, går gärna fram i täten.

Vi har tagit lite uppsuttna Linda-lektioner också, givande som alltid. Vi gör ju mest grunder, flytta för skänkeln, svänga, hon lyckades tom tvinga mig att prova traven uppsuttet. Skräckblandad förtjusning, han skötte sig utmärkt! Men man är ju feg, vet ju aldrig vad han kan hitta på, och jag är ju så rädd att trilla av ;)

Vi har kört lite tömkörning och släpat lite grejor också, han är cool som vanligt. Idag släpade vi ett däck på lite olika underlag med olika släpljud som följd, gick fint, höjde lite på huvudet bara när ljudet ändrades. Sonia har fått hem medar till vagnen, så det lär väl förhoppningsvis bli någon slädtur framöver i vinter!

Baldur har fått en ny medryttare som heter Madeleine, de passar varann perfekt och Baldur har skötts sig utmärkt som det verkar.

Vi har också kört Linda-lektioner såklart, mest jobbar vi med mig. Jag börjar upptäcka vad Linda menar med bålstabilitet, hur jag normalt sett följer bakbenens rörelser med sittbenen, fast jag egentligen ska "stå emot" lite. Svårt att förklara, men jag inser att det här nog bör appliceras även på hur jag går och står. Intressant, känns i hela kroppen efter bara en liten stund, så där har jag att jobba med.

Kul är att Baldur blir så otroligt förändrad i steget när jag gör "rätt", han kliver fram bättre, bär mig mer liksidigt och bär ryggen mycket bättre :)

Richard har också tagit lite lektioner för Linda, som vanligt gör hon underverk och Richard tycker att det är mycket roligare att rida :)

Gimli har fått akut magkatarr av våra allergitester med maten på sistone, så igår fick vi åka in akut. Han hade skitont i magen och spydde bara galla. Efter röntgen för att utesluta ett stopp så mådde han mycket bättre av den luddiga kontrastvätskan(som btw kostar 2000 kr för 40 ml...) så i går kväll gav vi honom flytande Novalucol då magen började bråka igen. Det ville han INTE ha, så vi fick spruta det i munnen. Efter det mådde han som en prins tydligen, har sovit hela natten och i morse drack han snällt självmant Novalucolen. Hur smart är han inte? Jag blev lite överraskad faktiskt :)

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post241

Gimli på kurs :)

Dagbok om hästarnaPosted by Jessica Pietsch 2012-08-04 19:24:25
Jisses vad jag är dålig på att blogga, får återkomma med uppdatering om hästarna.

I torsdags började Gimli och jag på en aktiveringskurs för Therese Wärme, som håller på att utbilda sig till instruktör.

Vi började med att titta lite på olika aktiveringsleksaker, både såna man kan köpa och såna man kan göra själv. Mycket inspirerande :) Blev förvånad över hur mycket energi han är beredd att lägga ner för bara lite vanlig veterinärmat som godis :)

Sen kommer det bli lite spår och andra nosövningar, och så ska vi få lära oss ett trick. Jag fick välja vilket, så jag valde att bubbla under vatten. Ska bli kul :)

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post240

Dragit slanor & galopparbete

Dagbok om hästarnaPosted by Jessica Pietsch 2012-05-10 09:27:15
Frasse har fått slappa lite ett tag, vi betar mest och kör korta pass på ridbanan. Sist kopplade jag ihop slanorna och hängde dem över honom så han drog båda samtidigt. Han var lite tveksam i början, ville bara stå still och få godis ;) när jag hade honom lös och gick före så följde han fint och svängde med slanorna :)

Baldur och jag har börjat jobba med galoppen uppsuttet. På rakt spår går det bra, men på volt så vill han gärna "falla in" och så slutar det typ med en spinn i mitten ;)

På Linda-lektionen igår fick Linda se, då förklarade hon att det är för att han inte orkar bära på innersidan ordentligt i svängen. Därför skulle vi rida som på en typ åttkantig volt istället. Rakt fram, liten sväng, rakt fram, liten sväng osv. Det gick toppenbra såklart :) så nu har vi att träna på!

Baldur fick massor med beröm för att han har börjat bygga lite överlinje och för att han tar galoppen så lugnt och avspänt nu. Jättekul att få beröm och att höra att våra träningar ger resultat :)

Vi tränade lite sideways uppsuttet också, jag måste se till att sitta kvar på "det drivande" sittbenet, han skjuter gärna över mig i rörelsen och då blockerar jag honom för att göra det jag ber om.

Vi pratade om skänklarna också, jag upplever att jag inte har den ram som Linda har, och det blir lite vingligt för Baldur. Linda pratade om att föra över lite mer vikt i stigbyglarna och att benen ska vara mer stilla och bara låta "magen" pendla emellan dem.

Det var mycket att tänka på, där har matte att träna på vill jag lova...

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post239

Mer inkörning

Dagbok om hästarnaPosted by Jessica Pietsch 2012-04-27 20:35:05
På Linda-lektionen körde vi "tömkörning" enligt någon sorts "lång-tygel"-idé som Linda varit på kurs och sett. Visade sig vara samma som parelli-tömkörning. Gick superbra även om han var helt prillig och bockade som en tok först ;O knasigt väder, alla hästar var knäppa ;)

Idag klev han hårt på min stackars fot, så jag blev lite osugen att träna ;) han fick släpa på ett par slanor istället. Först drog jag dem själv, sen hängde jag upp dem en och en på honom med ett balsnöre (rikemans-inkörning, jojo) och så fick han dra. Heelt obrydd och jätteduktig!

Avslutade med att beta lite gott nytt gräs :)

Baldur är inte varm i kotorna längre, det har torkat upp bra i hagen, men han får vila lite till.

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post238

Frasse i galopp på 8-an och drar däck

Dagbok om hästarnaPosted by Jessica Pietsch 2012-04-25 09:38:24
Frasse hänger ju med ut som handhäst på söndagarna typ, det tycker han är skoj, men inte Baldur så mycket ;)

Vi har gjort lite annat på ridbanan också, sideways i trav längs staketet på riktigt bra avstånd tex :) sedan busade jag till det lite när vi körde 8-an, så jag liksom dansade lite på stället sådär, och då blev han helsprallig och for runt i 8-an som ett torrt skinn med benen åt alla håll(jag skrattade nästan ihjäl mig) och han låååg nästan i kurvorna :)

Andra gången jag gjorde sådär så tog han faktiskt ett par riktigt fina galoppsprång mitt framför mig! :) Superskoj! Massor med kakor såklart...

Vi har tömkört med selen ett par gånger, styrningen går bättre och bättre, och igår fick han testa att dra något för första gången. Vi satte långrepen i bröstan och så fick Sonia gå bakom och vara draggankare lite först, men det var ju alldeles för enkelt, så vi krokade på ett däck istället. Det släpade han också runt på utan problem :) såklart :) han kikade lite bakåt, men sen kvittade det lika :) helst ville han bara få trava, men det tyckte jag var överkurs första gången...

Ikväll är Frasse Baldurs standin på Linda-lektionen :) får se vad vi hittar på för spännande.

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post237

Baldur kan galopp från skritt

Dagbok om hästarnaPosted by Jessica Pietsch 2012-04-25 09:31:26
I lördags tränade jag och Baldur i ridhuset, han kändes sådär sagolikt villig och avslappnad samtidigt :) efter att ha tränat lite på vad vi gjorde med Linda sist så tänkte jag testa att galoppera i ridhuset. Vi har väl mest slams-galopperat och inte fått till några riktigt bra (och samlade) fattningar förut.

Online har han ju på sistone börjat kunna hålla galoppen avspänt, och nu när jag bad om det så fick jag en toppenfin och samlad galopp(från trav) på lång tygel. Lustigt nog väljer han hellre att gå på volt än följa fyrkanten då... Kaka och beröm såklart, sen ville han inte göra annat än träna galoppfattningar! :)

Så då tänkte jag att jag testar att be om det från skritt(trodde aldrig det skulle gå) men han vill ju ha kaka, så han tog en jättefin galopp från skritt som om det inte var någon grej alls, höll galoppen tills jag berömde och det blev kaka :)

Såååå coolt! Tänk att det är lilla jag(nästan bara) som lärt honom allt detta. Hur gick det till? :)

Härligt och peppande var det, så idag ville jag trimma mer på galoppen med Linda. Men sedan i måndags är han varm i kotorna på alla fyra. Skulle tro att det är all denna lera :( de busar ju på som vanligt, så då blir de väl lätt överansträngda... Så han får vila lite nu så hoppas vi att det torkar upp snart. Det blir Frasse på lektionen istället :)

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post236

Tömkörning med Helena

Dagbok om hästarnaPosted by Jessica Pietsch 2012-04-18 09:38:44
Häromdagen bokade vi in ett pass med tömkörning á la Parelli med Helena.

Jag tog Baldur, det kändes enklare, men Frasse ska få prova också.

I början var det ett jäkla virrvarr av snören och snurrande/backande ponny. Till Sonias och Johnnys stora förtjusning, de tyckte det var härligt att få se "proffsen" klanta sig lite för omväxlings skull ;)

Tillslut kickade mina gamla körkunskaper in och Baldur kom på att man kunde gå framåt, och då gick det ju toppen. Körde volt, serpentiner och längs fyrkanten i både skritt och trav. Testade ett galoppsteg, men det vart mest strul, Baldur är inte helt bekväm med galoppfattningen ännu. Även om han gjorde ett par ursnygga fattningar under uppvärmningen :) det kommer!

Så nu ska vi trimma lite på det där, så ska vi ta en lite mer avancerad lektion sedan.

Extra roligt var att se hur Baldur förändrats vad gäller hans inställning till nya saker. Han har verkligen lärt sig att bli eftertänksam och ta det lugnt när han inte vet vad som begärs av honom. Underbart att se och att jobba med faktiskt! När han väl slickar sig om munnen så kan man börja be om mer energi, och då får man det! Han stannade och backade också toppenfint för lätta hjälper.

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post235

Baldur på Linda-lektion igen

Dagbok om hästarnaPosted by Jessica Pietsch 2012-04-18 09:31:48
Ja, i förra veckan bokade vi in oss på årets första Linda-lektion.

Sedan nyår har jag ju knappt ridit alls, och då mest bara ut, så det var lite nervöst att vi skulle göra bort oss och ha glömt allt hon lärt oss...

Så då var det ju jättekul att Linda tyckte att det inte alls märktes att han inte ridits på så länge :) han är starkare och jämnare, där ser man vad mycket det ger att arbeta från marken. Och att vila sig i form, såklart :)

Vi började med lite kanelbulle, jag misstänker att Linda använder den för att se vilka problem vi har som hon vill jobba med just då.

Som vanligt rider jag utan att använda tygeln i största möjliga mån, numera behövs den nästan bara vid trav/galopp.

Sedan gjorde vi tre-serpentiner och sedan fick jag lägga en liten volt i varje serpentinböj. Väldigt intressant övning då det blev mycket svängande och byte av varv :)

Upptäckte då verkligen att jag inte hade kontakt med vänster sittben :O vilket gjorde att det blev mycket svårare att svänga vänster.

Linda ryckte in och testade, böjde och drog, sen kortade hon mina läder ytterligare(jag kör på nr 11 nu, började på nr 8...) och DÄR var ju sittbenet! :D

Ashäftigt, sedan gick det ju lysande att svänga i båda varven och även öka och minska volten.

Sen körde vi lite trav också, öka och minska volten. Gick bra i vänster varv, men i höger orkade han inte riktigt längre. De har fyllt på underlag i ridhuset nyligt så det var nog lite tungt.

Superkul och lärorik lektion, som vanligt.

Även när vi flyttar så kommer jag att se till att åka och träna för Linda regelbundet, på ett eller annat sätt. Hon är bäst!

  • Comments(0)//skuggabaldur.equisoft.se/#post234
Next »